Ceník produktů
Druh rostlinného výrobku | Balení | Cena Kč/kg |
Mák modrý Blue poppy seed |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Mák bílý White poppy seed |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Kmín setý Caraway seed |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Pohanka neloupaná Buckwheat unpeeled |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Proso žluté Millet yellow |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Hrách žlutý nebo zelený Pea yellow or green |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Len hnědý a zlatý, čistota 99,95% Flax seed, purity 99.95% |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Ostropestřec mariánský Milk thistle |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Horčice žlutá (Sinapis Alba) Mustard seed (Sinapis Alba) |
dle požadavků: pytle 25/50kg, big bag |
dle kvality |
Modrý mák (Papaver somniferum L.)
Hlavní oblast pěstování máku je v regionu střední nebo jižní Evropy. Mák obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, některé vitaminy B, cca 50% vlákniny a esenciálních kyseliny linolové. Najde uplatnění především v pekárenském průmyslu a jako tradiční přísada v české kuchyni.
Kmín dvouletý (Carum carvi)
Je jedno z nejstarších používaných evropských koření – využíval se už i ve starověku. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel.
Pohanka obecná (Fagopyrum aesculentum ( L.) Moench)
Pohanka patří do botanické čeledi Polygonaceae – rdesnovité. Vzhledem k obdobné agrotechnice a charakteru produktu je uváděna společně s druhy obilnin. Semena pohanky (trojboké nažky) se po vyluštění používají jako surovina pro přípravu jídel a potravin se specifickými chuťovými a dietetickými vlastnosti. Kvalita se řídí dle ČSN 46 1200 – 8. Pohanka může být loupaná (mechanicky či termicky) nebo neloupaná.
Proso seté (Panicum miliceum L.)
Zrno prosa je drobné s lesklými pluchami. Část produkce se využívá jako dietní potravina (loupané proso – jáhly) a část se uplatňuje pro krmení exotického ptactva. Kvalitativní posouzení prosa je zaměřeno na vlhkost, příměsi a nečistoty. Kvalita posuzována dle ČSN 46 1200 – 8.
Len setý (Linum usitatissimum)
Len je v ČR okrajovou olejninou, jeho plochy za poslední roky neustále klesají. Do skupiny olejného lnu je možno zařadit i len potravinářský. Semeno lnu olejného se hlavně využívá pro výrobu technického oleje.
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Rostlina dozrává koncem září, kdy se v plodu (semenech) tvoří látka silymarin. Tato látka byla označena jednou z klíčových k pročišťování jater a při regeneraci jaterních buněk. Silymarin je označován jako antioxidantant; napomáhá chránit jaterní buňky před látkami vyvolávajícími zánět jater tím, že zvyšuje odolnost buněčné membrány proti pronikání toxinů. Jako nejúčinnější se uvádí přímá konzumace semen – semena jsou velice tvrdá, a proto je nutné je podrtit. Semena jsou vhodná jak pro lidskou spotřebu, tak i jako doplňek stravy pro koně.
Hořčice
Semeno hořčice se využívá v konzervárenském průmyslu pro výrobu stolní hořčice. Hořčice je zároveň nejrozšířenější strniskovou meziplodinou používanou na zelené hnojení. Kvalita se řídí dle ČSN 46 2300 – 4.
- Hořčice bílá (Sinapis alba L.) – pochází ze Středomoří, bývá 1 m vysoká, má zlatožluté květy a nelesklá, bledě žlutá semena. Jako koření se užívá semeno .
- Hořčice černá (Brassica nigra L.) – bývá o něco vyšší, semena mají temně červenohnědou barvu.
- Hořčice Indická (Brassica juncea Cos., zv sareptská) – má světle hnědá semena a pěstuje s v Indii, Číně a Rusku.