Rostlinná výroba



Ceník produktů

Druh rostlinného výrobku Balení Cena Kč/kg
Mák modrý
Blue poppy seed
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Mák bílý
White poppy seed
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Kmín setý
Caraway seed
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Pohanka neloupaná
Buckwheat unpeeled
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Proso žluté
Millet yellow
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Hrách žlutý nebo zelený
Pea yellow or green
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Len hnědý a zlatý, čistota 99,95%
Flax seed, purity 99.95%
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Ostropestřec mariánský
Milk thistle
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality
Horčice žlutá (Sinapis Alba)
Mustard seed (Sinapis Alba)
dle požadavků:
pytle 25/50kg, big bag
dle kvality

 

Modrý mák (Papaver somniferum L.)

Hlavní oblast pěstování máku je v regionu střední nebo jižní Evropy. Mák obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, některé vitaminy B, cca 50% vlákniny a esenciálních kyseliny linolové. Najde uplatnění především v pekárenském průmyslu a jako tradiční přísada v české kuchyni.

Kmín dvouletý (Carum carvi)

Je jedno z nejstarších používaných evropských koření – využíval se už i ve starověku. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel.

Pohanka obecná (Fagopyrum aesculentum ( L.) Moench)

Pohanka patří do botanické čeledi Polygonaceae – rdesnovité. Vzhledem k obdobné agrotechnice a charakteru produktu je uváděna společně s druhy obilnin. Semena pohanky (trojboké nažky) se po vyluštění používají jako surovina pro přípravu jídel a potravin se specifickými chuťovými a dietetickými vlastnosti. Kvalita se řídí dle ČSN 46 1200 – 8. Pohanka může být loupaná (mechanicky či termicky) nebo neloupaná.

Proso seté (Panicum miliceum L.)

Zrno prosa je drobné s lesklými pluchami. Část produkce se využívá jako dietní potravina (loupané proso – jáhly) a část se uplatňuje pro krmení exotického ptactva. Kvalitativní posouzení prosa je zaměřeno na vlhkost, příměsi a nečistoty. Kvalita posuzována dle ČSN 46 1200 – 8.

Len setý (Linum usitatissimum)

Len je v ČR okrajovou olejninou, jeho plochy za poslední roky neustále klesají. Do skupiny olejného lnu je možno zařadit i len potravinářský. Semeno lnu olejného se hlavně využívá pro výrobu technického oleje.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Rostlina dozrává koncem září, kdy se v plodu (semenech) tvoří látka silymarin. Tato látka byla označena jednou z klíčových k pročišťování jater a při regeneraci jaterních buněk. Silymarin je označován jako antioxidantant; napomáhá chránit jaterní buňky před látkami vyvolávajícími zánět jater tím, že zvyšuje odolnost buněčné membrány proti pronikání toxinů. Jako nejúčinnější se uvádí přímá konzumace semen – semena jsou velice tvrdá, a proto je nutné je podrtit. Semena jsou vhodná jak pro lidskou spotřebu, tak i jako doplňek stravy pro koně.

Hořčice

Semeno hořčice se využívá v konzervárenském průmyslu pro výrobu stolní hořčice. Hořčice je zároveň nejrozšířenější strniskovou meziplodinou používanou na zelené hnojení. Kvalita se řídí dle ČSN 46 2300 – 4.

  1. Hořčice bílá (Sinapis alba L.) – pochází ze Středomoří, bývá 1 m vysoká, má zlatožluté květy a nelesklá, bledě žlutá semena. Jako koření se užívá semeno .
  2. Hořčice černá (Brassica nigra L.) – bývá o něco vyšší, semena mají temně červenohnědou barvu.
  3. Hořčice Indická (Brassica juncea Cos., zv sareptská) – má světle hnědá semena a pěstuje s v Indii, Číně a Rusku.

Import – export